Hulp nodig? Bel ons direct! 013-4600614
Wilt u langskomen en kennismaken? Hier vindt u ons:

J. Asselbergsweg 7, 5026 RP Tilburg

ma t/m vr: 08.00-17:30 uur / za: gesloten

Distributieriem

Heeft u wel eens van ons of van een ander garagebedrijf de mededeling gehad dat uw distributieriem van uw auto aan vervanging toe is? Hieronder leest u wat een distributieriem is en waarom het vervangen dient te worden.

Deze riem ofwel tandriem, zit weggewerkt achter beschermingskappen aan de zijkant van de motor. Deze riem zorgt voor de aandrijving van een aantal onderdelen binnenin de motor. Onder in de motor zit de krukas met de zuigers en bovenin zit de nokkenas met de kleppen. De distributieriem zorgt ervoor dat deze onderdelen gelijk met elkaar meedraaien en elkaar niet kunnen raken. Gaat de riem echter kapot, dan zullen de zuigers en de kleppen in de meeste gevallen elkaar raken, waardoor er aanzienlijke schade ontstaat. De schade die u hiermee kunt oplopen is vaak een veelvoud van de kosten die moeten worden gemaakt om de riem op tijd te vervangen.

Wanneer vervangen?

Wanneer de distributieriem moet worden vervangen is voor elk merk en type auto anders. Er zijn fabrikanten die een termijn van 60.000 km hanteren, maar ook termijnen van 80.000, 120.000 of zelfs 160.000 km komen veel voor. Naast het aantal kilometers is vaak de leeftijd van de distributieriem van belang. Naast het aantal de kilometers hanteren fabrikanten vaak ook een leeftijd van de riem. De riem moet dan toch worden vervangen ook al is de hanteerde leeftijd nog niet bereikt.

Veranderingen

Het komt wel eens voor dat de fabrikant de vervangingstermijn wijzigt. Dan moet de riem eerder worden vervangen dan het in het boekje is aangegeven. Hiervoor kunnen we u adviseren. We zijn namelijk op de hoogte van de laatste veranderingen.